Почти в полунощ лидерът на ИТН Слави Трифонов пусна пост във Фейсбук,

...
Почти в полунощ лидерът на ИТН Слави Трифонов пусна пост във Фейсбук,
Коментари Харесай

Слави Трифонов изненадващо оттегли подкрепата си за първия мандат

Почти в полунощ лидерът на Има Такъв Народ Слави Трифонов пусна пост във Фейсбук, с цел да разгласи, че няма да подкрепи първия мандат на ГЕРБ. Само преди два дни той сподели тъкмо противоположното. 

" Миналата седмица дадох обещание “Има подобен народ ” да постъпи отговорно и да поддържа експертен кабинет, тъй като пред България има напълно действителни проблеми, които би трябвало да бъдат позволени. Повтарям - експертен кабинет, без партийни водачи. От тогава до през днешния ден никой не организира диалог всъщност с “Има подобен народ ”. Никой. Не беше извършен нито един диалог. Нито един. Нито за състава на кабинета. Нито за структурата ", написа Слави Трифонов.

" Няма разговор и за експертизата на хората в него ", оплаква се още той.   " Нищо. Нищичко. Това значи единствено едно. Че готвеният кабинет с първия мандат не е експертен. Какъв е, аз не знам. Но не е експертен. Ние не сме обещавали и няма да дадем поддръжка по принцип. Затова “Има подобен народ ” няма нито да взе участие, нито да поддържа кабинет на ГЕРБ с първия мандат. Продължавам да считам, че страната се нуждае от постоянно държавно управление и не преставам да считам, че то би трябвало да е от специалисти и да има необятна поддръжка. Остават още два мандата. Дано там партиите загърбят своите тясно партийни ползи и да надделее ползата на България ", написа още Слави Трифонов.

Изявлението на Трифонов идва след новината, че ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " са покрай сформиране на взаимно държавно управление с втория мандат и ротационен министър председател. Според  " Капитал "  в неделя е имало диалози сред водача на ГЕРБ Бойко Борисов и част от управлението на новата коалиция: Кирил Петков, Асен Василев ( " Продължаваме промяната " и Христо Иванов ( " Демократична България " ).

Идеята е шест месеца да е министър председател номинираният от " Продължаваме промяната - Демократична България " Николай Денков, след което министър-председател да е препоръчаната от ГЕРБ-СДС Мария Габриел. Ротацията ще стартира с министър председател Денков.

По неофициална информация от късния следобяд, когато е приключила втората среща на водачите на ГЕРБ и ПП-ДБ, се чака Габриел да върне на президента празна досието с първия мандат, като е обсъждано дружно с нея да бъде и Денков като знак за постигнатата сделка сред двете обединения. Докато Денков е министър-председател Габриел ще бъде вицепремиер и министър на външните работи.

Окончателно решение още не е взето, поради че желанието би трябвало да бъде разисквано в партиите в обединението: " Продължаваме промяната ", " Да, България ", ДСБ, " Зелено придвижване ".

Само няколко часа по-рано пред БТВ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев въобще не даваше и знак за такова развиване, и разгласи, че държавното управление на Габриел е готово. Той разгласи, че проектокабинетът на Мария Габриел няма да има нито един министър, който е бил в кабинети на ГЕРБ до момента, няма да има и ярки политически фигури. Според него, разделянето в плана за кабинет с първия мандат на ГЕРБ по всяка възможност ще даде към 13-15 министерски поста на ГЕРБ, 3-4 на Движение за права и свободи и 2 на “Има подобен народ ”. 

“Предполагам, че Движение за права и свободи ще имат трима-четирима, пет министри най-вече, до момента в който Има Такъв Народ ще имат, да кажем, двама, тъй като групата им е най-малка. От 20 министри сред 13 и 15 ще бъдат на ГЕРБ, а останалите ще бъдат на съдружните сътрудници. Те не са и съдружни сътрудници, тъй като няма коалиция, а на подкрепящите партии ”, сподели той.

Добрев отхвърли обаче да разяснява съответни имена на министри и както водача си Бойко Борисов преди дни прикани – по такива въпроси може да дава отговор само Мария Габриел. Не разяснява и коя партия кои ресори ще вземе – зависело от това коя политическа мощ къде има мощни специалисти. " Както знаете, този кабинет събира 116 гласа “за ” и 124 “против ”, изясни Добрев. Попитан от кое място чака да дойдат нужните депутати, които да натиснат зеления бутон, Добрев съобщи:  От “Демократична България ”.

Часове по-късно по  Нова тв, ръководителят на Народното събрание и Росен Желязков разгласи, че знае основните имена в проектокабинета. " Хората в него са неполитически натоварени, с висока експертиза, с нужните полезности и добродетели ".  В отговор на въпрос, той посочи, че в него има сред нула и пет представители, посочени от Движение за права и свободи и " ИТН ". Това са двете партии, които за момента са оповестили, че биха подкрепили държавно управление с първия мандат. Росен Желязков не уточни дали Движение за права и свободи или " ИТН " имат повече представители, само че уточни, че при нечетен брой техни министри няма по какъв начин да има паритет.

По мотив обявата на " Капитал " Желязков разгласи: „ Аз съм сигурен, че се разискват всички разновидности, като не съм чул някоя от партиите да е изневерила на някои от авансово дадените си заявки „ червени линии ” за това  с кой мандат, по какъв метод не би могла или кой би могъл да бъде министър председател ".  И добави:  " Темата за ротация е една от ексцентричните, от които като че ли имаме потребност, с цел да излезем от омагьосания кръг. Дали това е вероятен вид - ще се разбере ", добави той. 

Попитан дали може да се стигне до вид за ротация на премиера през шест месеца, Желязков акцентира, че това е вероятен вид за излаз от обстановката, само че не сподели нищо повече. Както е известно решението за ротация на ръководителя на Народното събрание разреши Народното събрание да стартира работа.По-късно пред Би Ти Ви Надежда Йорданова от " Демократична България " посочи, че не е взела участие в сходни срещи. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР